Omgeving

Alkmaar heeft 95.000 inwoners en ligt in de provincie Noord-Holland en is bekend van de kaasmarkt die op vrijdagochtenden tussen april en oktober plaatsvindt voor de Waag, waar ook het Kaasmuseum en de VVV gevestigd zijn. De Alkmaarse Kaasmarkt is al vierhonderd jaar een traditie en wordt jaarlijks door 100.000 mensen bezocht. In het centrum van Alkmaar zijn veel oude grachten met hun karakteristieke ophaalbruggen en huizen uit de 16de tot de 19e eeuw. Bij de verstilde hofjes en de smalle straatjes met mooie historische gevels treft u tal van kleine ambachtelijke bedrijfjes, bijzondere winkeltjes, gezellige eet- en drinkgelegenheden en galerieën.

 

Accijnstoren

Een bekende bezienswaardigheden van Alkmaar is het Stadhuis, dat in 1520 in gebruik werd genomen.De Polderkamer, waar vroeger het polderbestuur vergaderde, wordt nu als trouwzaal gebruikt. De Nieropkamer is bekend vanwege een collectie porselein en het beschilderde balkenplafond uit 1634. De Accijnstoren werd in 1622 gebouwd en diende als belastingskantoor, nu doet de toren in de zomermaanden dienst als kantoor voor de havenmeester. Alkmaar ligt in een typisch Hollands polderlandschap, dichtbij een groot natuurgebied met duinen, strand, bos en overal water en heeft veel mogelijkheden voor wonen, werken en recreëren.

 

Historisch

De eerste bewoners van het gebied woonden temidden van moerassen en water vlakbij de huidige Sint-Laurenskerk. De naam Alkmaar (Alcmaria) wordt voor het eerst genoemd in een 10de eeuwse aantekening over een schenking door graaf Dirk I. Willem II van Holland gaf Alkmaar op 11 juni 1254 stadsrechten. In 1470 begon men met de bouw van de Grote of Sint-Laurenskerk.In 1527 wordt begonnen met het droogmaken van een klein meer bij Alkmaar, het Achtermeer, dit zou de oudste droogmakerij in Holland zijn.

In 1573 werd Alkmaar belegerd door de Spanjaarden, met kokend teer en brandende takkenbossen kon men de Spanjaarden op afstand houden. Don Frederik, zoon van Alva, trok zich op een gegeven moment terug en zo begon bij Alkmaar begon de victorie, deze overwinning wordt nog elk jaar op 8 oktober gevierd tijdens het Alkmaars Ontzet. Omdat de oorlog nog tientallen jaren voortduurde, kreeg Alkmaar veel toeloop van mensen uit de bezette gebieden. Met deze vluchtelingen kwam een groot aantal ambachtelijke bedrijven, zoutziederijen, bierbrouwerijen, pakhuizen en winkels naar Alkmaar en door het hernieuwd toekennen van het Waagrecht kon de kaasmarkt sterk groeien en werd Alkmaar een winkel- en ambachtscentrum voor de wijde omgeving.

Koning Willem I liet in 1824 het Noordhollandsch Kanaal, dwars door Alkmaar, uitgraven, het stadsbestuur had verwacht dat dit de handel zou bevorderen. Omdat reizigers en schippers makkelijker konden doorvaren, bleef er echter niemand meer overnachten en vielen de herbergen droog. Het Stedelijk Museum Alkmaar werd in 1873 geopend en is één van de oudste musea in Nederland. In het museum wordt veel aandacht aan de geschiedenis van de stad Alkmaar besteed.